Ramenburger

Olen toisinaan vähän hidas reagoimaan kulinaarimaailman uusimpiin villityksiin. En varsinaisesti millään ruokatrendien aallonharjalla ratsastanut, kun tuossa muutama viikko sitten valmistin avokadopastaa ensimmäistä kertaa elämässäni – näin suvereenisti vuoden muuta maailmaa jäljessä. Olen siinä mielessä vähän fiiliskokkailija, etten esimerkiksi voi päättää maanantaina, että lauantaina teen ruuaksi sitä ja tota. Enhän minä voi tietää monta päivää etukäteen, mitä lauantaina tekee mieli! Tästä syystä hyvätkin ruokahitit saattavat jäädä nurkkaan odottamaan sitä hetkeä, että inspiroidun niistä ihan toden teolla ja spontaanisti.

Mutta sitten tuli New Yorkista tämä paljon kohkattu ramenburger, japanilaisen ramen-keiton aineksista inspiraatiota imenyt nuudelipurilainen. Idea kuulosti niin perin juurin kieroutuneelta, että pakkohan sitä oli kokeilla heti. Hampurilainen on hyvää, ramen-keitto on hyvää – eihän tällä konseptilla voisi pieleenkään mennä!

ramenburger.jpg

Eikä mentykään, sillä hyväähän tämä oli. Siitä en tiedä, onko tässä mitään järkeä, mutta tarvitseeko ruuassa herkullisuuden lisäksi muuta järkeä ollakaan? Nuudelisämpylän tekeminen ei myöskään ollut yhtään niin turhauttavaa kuin olin kuvitellut, joten uskallan suositella tätä kreiseilyä muillekin kaltaisilleni rähmäkäpälille. Itse mokasin vain siinä, että paistoin nuudelisämpylöitä toiselta puolelta liian pitkään eli läpirapeiksi, kun tarkoituksena olisi ollut paistaa niitä vain hetki tai ei ollenkaan. Omien burgereideni väliin valmistin kalkkunapihvit, mutta tältä osin variaatiomahdollisuuksien määrä lienee ääretön. Lihattoman lokakuun hengessä ajattelin tehdä näistä piakkoin tofuversion.

Ja nyt kun tätä asiaa on hetken jo ehtinyt pureskella, niin eihän tämä homma vaikuta enää yhtään niin hullunkuriselta ja väärältä. Jos oletetaan näin länsimaisesta vinkkelistä, että hampurilainen on yksi maailman suosituimpia ruokia, niin onhan se oikeastaan aika ihmekin, ettei kukaan ole aiemmin keksinyt kehitellä perinteisen hampurilaissämpylän tilalle jotain ihan muuta. Yhtäkkiä ajatus nuudelisämpylästä ei kuulosta enää yhtään niin nurinkuriselta…

ramenburger2.jpg

(2 hampurilaista)

Nuudelisämpylät
2 levyä nuudeleita
1 kanaliemikuutio
2 kananmunaa

Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Valuta nuudelit ja anna niiden jäähtyä. Riko munat nuudelien joukkoon ja sekoita. Jaa muna-nuudeliseos tasaisesti neljään pyöreänmuotoiseen astiaan, joissa on hampurilaispihvejä ajatellen sopivan kokoiset pohjat. Peitä kukin lautasella oleva nuudelisatsi kelmulla ja pinoa lautaset jämäkästi toistensa päälle. Laita ylimmäisen lautasen päälle jokin astia painoksi. Siirrä koko keko jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja paista jähmettyneitä nuudelikiekkoja yhdeltä puolelta noin viisi minuuttia. Käännä sitten kiekot ja paista halutessasi vielä toiselta puolelta pari minuuttia. Kokoa burgerit: nuudelisämpylä, rucolaa, sriracha-kastiketta, kalkkunapihvi ja silputtua kevätsipulia, päällimmäiseksi toinen nuudelisämpylä.

Kalkkunapihvit

200 g kalkkunanjauhelihaa
1 kevätsipuli
1 salottisipuli
pieni pala tuoretta inkivääriä
0,5 rkl soijakastiketta
1 tl sriracha-kastiketta
0,5 dl panko-leivänmuruja
tuoretta korianteria
suolaa, mustapippuria ja limepippuria myllystä

Silppua sipulit, raasta inkivääri ja silppua korianteri. Yhdistä kulhossa kalkkunanjauheliha, sipulit, inkivääri, sriracha- ja soijakastike, leivänmurut ja korianteri. Rouhaise joukkoon suolaa sekä musta- ja limepippuria. Sekoita hyvin keskenään ja muotoile massasta neljä pihviä. Paista pihvit pannulla öljyssä molemmin puolin, kunnes liha on kypsää ja pinta kauniin ruskea.

Lisäksi
rucolaa
sriracha-kastiketta
kevätsipulia

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s