Havahduin punajuurisesonkiin vasta tällä viikolla syötyäni aivan huikean hyvää punajuurikeittoa. Punajuuri on ystävä, mutta muistan käyttää sitä ruuanlaitossa aivan liian harvoin!
Punajuuresta kokkailu on himpun verran ärsyttävää, mutta sitäkin palkitsevampaa puuhaa: väriloiston lisäksi myös makuelämys on taattu, kun makean punajuuren yhdistää johonkin suolaiseen elementtiin. Tämä herkullinen juures muuttuukin entistä herkullisemmaksi saadessaan kylkeensä esimerkiksi voimakkaita juustoja, kuten fetaa, halloumia, sinihomejuustoa tai vuohenjuustoa. Valitsin tällä kertaa jälkimmäisen, mutta tähän pastasalaattiin sopii erinomaisesti myös mikä tahansa muu yllämainituista.
(2 annosta)
150 g pennepastaa
2 pienehköä punajuurta
1 valkosipulinkynsi
1/2 sipuli
1,5 dl kasvislientä
loraus balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria myllystä
2 rkl pinjansiemeniä
150 g vuohenjuustokuutioita
1/2 rasia rucolaa
Keitä pasta al denteksi. Kuori ja raasta punajuuri, valkosipulinkynsi ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää punajuuri- ja sipuliraaste. Kuullota viitisen minuuttia, lisää sitten kasvisliemi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Hämmennä välillä ja mausta balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Kaada kypsät pastat pannulle ja sekoita huolellisesti keskenään. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Laita lautasille ensin kerros rucolaa, sitten punajuuripastaa ja sitten murusteltua vuohenjuustoa. Ripottele päälle pinjansiemenet.