Soijarouhe-perunasoselaatikko

Vaikka rakastankin uusia ruokajuttuja ja kokeilen uusia reseptejä tiuhaan tahtiin, väittäisin että ihan yhtä kivaa on myös palata ihan perusasioiden äärelle. Tavalliset kotiruoat ja eritoten lapsuudesta tutut turvamuonat maittavat ainakin minulle vielä vuosienkin jälkeen. Yksi tämän syksyn ehdottomista suosikeista on ollut soijarouhe-perunasoselaatikko, joka on kaikessa lämpöisyydessään ja muhevuudessaan tuonut lämpöä moniin kylmänkoleisiin päiviin. Reseptinä olen käyttänyt Marin toimivaksi todettua ohjetta. Tämänkertaiseen muusilaatikkoon lisäsin myös sienipurkin pohjat ja juustoraastepussin rippeet, mutta se ei ole missään tapauksessa välttämätöntä.

6 dl perunamuusia (2 ps valmisperunamuusijauhetta tai n. 1 kg perunoita)
1,5 dl soijarouhetta (kuivana)
n. 2,5- 3 dl vettä (puolitoistakertaisesti soijarouheen määrä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
(1 dl suppilovahveroita)
2-3 rkl tomaattipyreetä
soijakastiketta
pippuria
öljyä paistamiseen
(emmental-raastetta)

Kuumenna reilusti öljyä pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota tovi. Lisää tomaattipyree ja kuiva soijarouhe. Pyöräytä soijarouhetta öljy-sipuli-tomaattiseoksessa niin, että rasva hieman imeytyy, ja lisää sen jälkeen vettä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Soijarouhe on valmista, kun se ei enää ime itsensä nestettä. Lisää lopuksi pippuria ja soijakastiketta. Tarkista maku.

Valmista muusi joko perunamuusijauheesta tai perunoista. Kokoa täytteet vuokaan siten, että alin kerros on muusia, välikerros soijarouheseosta ja päällinen muusia. Paista soijaperunasoselaatikkoa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
 

9 thoughts on “Soijarouhe-perunasoselaatikko

 1. Oon kyllä sun kanssa ihan samaa mieltä, että perusruoat on pop, vaikka uusiakin reseptejä on kiva kokeilla.

  Soijaperunasoselaatikkoa en kyllä minäkään ole vielä kokeillut, mutta ihan varmasti tulen pian pelastamaan laiskottelupäivän tällä reseptillä!

  Like

 2. Anna: minä vihasin jossain vaiheessa kouluaikojen lihaisaa versiota tästä, mutta lämpesin kyllä sitten myöhemmällä iällä. Nykyisin tämä onkin yksi arkiruokien lemppareista, eritoten näin talviaikaan.

  Oona: se on jännä juttu, miten ne kaikista arkipäiväisimmät ja simppeleimmät ruoat on yleensä niitä kaikista herkullisimpia 🙂 kannattaa kokeilla tätä soijarouheversiota, on hyvvää!

  Like

 3. Perunasoselaatikolla on nykyisin roskakorin maine. Sinne heitetään kaikki tähteet ja tähteitä yritellään perunasoseella peitellä.

  Tässä hyvä arkinen perunasopselaatikon ohje mikä antaa perunalle kuululuvaa arvostusta. Siinä ei sekoiteta eikä piiloteta mitään tähteitä. Raaka-aineena on ainoastaan peruna, vesi, jauho, suola, voi ja maito. Makua haetaan jäähdyttämällä sose 63 asteiseksi, mutta ei alle 63 asteen, ja uunittamalla sose 80 asteisessa uunissa 3 tuntia. uunittamisen loppuvaiheessa uunin lämpötilaa voi hiukan nostaa noin 85 asteeseen.
  Kun arkinen perunasoselaatikko tehdään näin, niin kokonaisvalmistusaika on noin 6 tuntia. Kun valmistusaika on näinkin lyhyt, niin uunitettu perunasoselaatikko sopii erinomaisen hyvin vaikkapa viikottain valmistettavaksi arkiruuaksi.

  Uunitettu arkinenperunasoselaatikko.

  Valmistetaan jauhoisista perunoista. Kuoritaan perunat ja kuutioidaan reiluiksi kuutioiksi ja keitetään vähässä SUOLATTOMASSA vedessä kypsiksi. Soseutetaan keittoveteen ja lisätään tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

  Jäähdytetään sose noin 63 asteiseksi ja lisätään jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot kukkupää ruokalusikallinen kiloon perunoita.

  Uunitetaan sose 80 asteisessa uunissa 3 tuntia. Loppuvaiheessa lämpötilan voi nostaa 85 asteeseen.

  Lisätään uunitettuun soseeseen suola ja voi sekä maitoa niin että muodostuu sakea vellimäinen sose.
  Ei yleensä mausteta, mutta voidaan maustaa halutulla tavalla. Monien mielestä maustamatta paras.

  Laitetaan sose uunivuokaan. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita.

  Paistetaan 140-170 asteiseen uuniin ja paistetaan noin 2 tuntia. Kun paistamisen aloittaa 170 asteessa ja kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen loppuu.

  Hyvä ja helppo arkiruoka. Sopii jatkuvasti valmistettavaksi, esimerkiksi kerran viikossa.
  Uunitetussa perunalaatikossa on pieni häivähdys juhlaakin.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s