Jollof-riisi on perinteinen länsiafrikkalainen ruoka, jonka resepti vaihtelee alueen mukaan. Yhtä ainutta oikeaa reseptiä ruokaan ei ole, mutta eräänlaista variaatiota valmistui helsinkiläiskeittiössä kuluneella viikolla.
Tämän mausteisen riisiruoan perusidea on simppeli: riisiä, tomaattia, tomaattipyreetä, sipulia, chiliä ja maittain vaihtelevia mausteita. Ruokaan lisätään lisäksi tyypillisesti kanaa, kalaa tai kasviksia. Minun versiossani annoksen proteiinipuolesta piti huolen nyhtösoija – mainio uusi tuttavuus kaupan pakastealtaasta.
(4 annosta)
- 300 g nyhtösoijaa (pakaste)
- 2 sipulia
- 1 tlk (400 g) kuorittuja kokonaisia tomaatteja
- 200 g tomaattimurskaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 Scotch Bonnet -chiliä
- pieni pala tuoretta inkivääriä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 kasvisliemikuutio
- kuivattuja yrttejä
- 1 laakerinlehti
- 2,25 dl riisiä
- suolaa
Sulata nyhtösoija. Laita yksi silputtu sipuli, tölkkitomaatit, tomaattimurska, valkosipuli, chilit ja inkivääri kulhoon ja surauta ne sauvasekoittimella sekaisin.
Kuumenna loraus öljyä pannulla. Silppua toinen sipuli ja kuullota se öljyssä. Lisää sitten tomaattipyre ja freesaa vielä muutaman minuutin ajan. Kaada pannulle soseutettu tomaatti-sipuliseos, liemikuutio, yrtit ja laakerinlehti ja hauduttele hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes tomaatitn kitkeryys hieaman taittuu.
Huuhtele riisi ja sekoita se pannulle muiden ainesten joukkoon. Lisää vettä sitä mukaa kun riisi imee sitä itseensä. Hauduttele, kunnes vesi on haihtunut ja riisi kypsää. Sekoita joukkoon myös nyhtösoija. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa.