Parsa on kevään odotetuin sesonkiherkku. Niin odotettu, että saatoin pääsiäisenä ottaa pienen varaslähdön parsasesongin korkkaukseen… Varsinainen parsasesonki koittaa vasta touko-kesäkuussa, jolloin kaupoista saa myös kotimaista parsaa.
Parsan ominaismaku on hieno ja hento. Suuret maut jyräävät herkästi alleen parsan hienovaraisen maun, ja sen vuoksi yksinkertaisuus on parsaruoissa valttia. Siksipä tämäkin keitto valmistuu vain muutamasta hassusta raaka-aineesta!
(2 annosta)
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 500 g vihreää parsaa
- 5 dl kana- tai kasvislientä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 dl (kaura)kermaa
- 1 rkl sitruunan mehua
- suolaa ja pippuria
Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Leikkaa parsoista puumainen tyviosa pois. Leikkaa parsat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa yhdestä parsasta ohuenohuita siivuja ja säästä ne koristelua varten. Kuumenna loraus oliiviöljyä kattilassa ja kuullota sipuli ja valkosipuli siinä. Lisää kattilaan paloitellut parsat ja kääntele muutaman kerran. Kaada sitten kattilaan kanaliemi ja viini. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes parsat ovat kypsiä. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää kerma. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Ripottele annosten päälle ohueksi viipaloitua parsaa.