Lämpimät voileivät ovat varmasti osa jokaisen 80-luvulla syntyneen lapsuuden makumuistoja. Vehnäleipä kuorrutettiin mieleisillä täytteillä sekä aimo annoksella juustoa, joka yhdessä tomaatin kanssa poltti malttamattoman ruokailijan kitalaen. Lämppärit olivat eräänlainen spesiaaliherkku, jota nautiskeltiin pääasiassa viikonloppuisin.
Vaikka lämpimät voileivät kuulostavatkin vähän tunkkaiselta ja kuluneelta kasariklassikolta, huomaan aina tasaisin väliajoin kuitenkin palaavani tähän lapsuuden hittiherkkuun. Mistään viikonlopun kohokohdasta ei toki enää ole kyse, mutta lämppärit ovat nopeutensa ja helppoutensa ansiosta oivallista arki-illan purtavaa. Ja myönnetään: ovathan nämä edelleen aika hyviä! 2010-luvulle päivitettyihin lämppäreihin voi lastata kyytiin esimerkiksi sriracha-tonnikalaa, avokadoa, cheddaria ja korianteria.
Lämpimät tonnikala-avokadoleivät
- 4 palaa ruisleipää
- 1 tlk vaaleaa tonnikalaa paloina öljyssä
- 1 rkl srirachamajoneesia
- 1 pieni avokado
- 2 tomaattia
- 50 g cheddar-goudaraastetta
- tuoretta korianteria
- habanerokastiketta
Voitele leivät kevyesti voilla tai margariinilla. Sekoita tonnikala ja srirachamajoneesi keskenään. Pilko avokado ja tomaatit. Levitä tonnikalatahna leiville ja laita päälle avokadoa ja tomaattia. Ripottele leipien päälle juustoraastetta ja paista leipiä 200-asteisessa 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja kuplii mukavasti. Ota leivät pois uunista. Ripottele leipien päälle silputtua korianteria ja lisää maun mukaan habanerokastiketta.