Nyhtökauramoussaka

Moussaka, tuo Kreikan lahja kulinaristiselle maailmalle, on yksi herkullisimmasta tietämistäni uuniruoista. Toista se oli tosin 90-luvulla, kun kouluruokailussa tarjottiin mussakka-nimellä kulkevaa liha-perunasoselaatikkoa, jonka esikuvana ilmeisesti toimi tämä Kreikassa ja Lähi-idässä suosittu munakoisopaistos. Oikealla moussakalla ei onneksi ole juurikaan yhtymäkohtia tuohon nuhjuiseen kouluruokaklassikkoon – ja hyvä niin.

Moussakan tekeminen vaatii aina hieman aikaa, malttia ja viitseliäisyyttä. On valmisteltava kasvikset, tehtailtava tomaatti- ja valkokastike, muhiteltava paistosta uunissa ja malttaa rauhassa odotella vielä ruoan vetäytymistäkin. Tämä Akis Petretzikisin moussaka-resepti oli siitä hyvä, että ruoka valmistui sangen joutuisasti kahden kokin heiluessa puikoissa. Ajan puutteesta johtuen jouduin tosin tällä kertaa lintsaamaan melko rumasti ja turvautumaan valmiiseen valkokastikkeeseen suoraan Dolmio-purkista. Mikäli sinulla on aikaa ja motivaatiota valmistaa valkokastike alusta loppuun asti itse, resepti löytyy yllä olevasta linkistä. Olen hieman modifioinut alkuperäisen reseptin määriä ja lisäksi korvannut jauhelihan nyhtökauralla, joka toimikin tässä kontekstissa loistavasti. Tämä ruoka on kyllä aina vaivansa väärti: muhevan täyteläinen, lempeän lämmittävä ja äärimmäisen herkullinen!

nyhtökauramoussaka

(4 annosta)

Kasvikset

  • 2 perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 munakoiso
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä, suolaa, pippuria, timjamia

Nyhtökaura-tomaattikastike

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 250 g nyhtökauraa (tomaatti-persilja-savupaprika)
  • suolaa, pippuria
  • 0,5 tl kanelia
  • ripaus jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 400 g tomaattimurskaa

Lisäksi

  • 470 g valkokastiketta
  • 125 g mozzarellaa
  • 0,75 dl emmental- tai parmesanraastetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa perunat ja puolikas sipuli ohuiksi siivuiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita niiden joukkoon oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja timjamia. Öljyä uunivuoka ja levitä peruna-sipuliseos vuoan pohjalle. Paista uunissa 20 minuuttia. Viipaloi uunituksen aikana munakoiso ohuiksi kiekoiksi. Siirrä munakoisot kulhoon ja sekoita joukkoon oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja timjamia. Ota uunivuoka pois uunista ja levitä  munakoisot perunoiden päälle. Laita uuniin taas 20 minuutiksi ja viipaloi sillä välin kesäkurpitsa ohuiksi kiekoiksi. Sekoita joukkoon taas oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja timjamia. Ota vuoka pois uunista ja levitä kesäkurpitsakiekot munakoisojen päälle. Laita taas 20 minuutiksi uuniin.

Hienonna toinen puolikas sipulista sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Lisää kaneli ja neilikka, freesaa käännellen hetki ja lisää sitten joukkoon tomaattipyre. Paista käännellen ja lisää pannulle nyhtökaura. Pilko nyhtökauraa lastan avulla hieman pienemmäksi. Kaada sitten joukkoon tomaattimurska ja anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa, pippuria ja chiliä. Kastike saa jäädä melko paksuksi.

Sekoita tomaattikastikkeen joukkoon 1/3 valkokastikkeesta ja levitä kastike sitten kasvisten päälle uunivuokaan. Levitä loput valkokastikkeesta koko komeuden päälle ison lusikan tai lastan avulla. Laita päälle juustoraastetta ja siirrä uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Lisää vuoan päälle sitten mozzarellaviipaleet ja laita uuniin vielä noin vartiksi, kunnes pinta ruskistuu sopivasti. Ota vuoka pois uunista ja anna ruoan vetäytyä noin tunti.

nyhtökauramoussaka

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s