Meksikolaiseen ruokaan ei nähtävästi pysty kyllästymään koskaan! Jokin näissä tacoissa, tortilloissa, burritoissa, fajitaksissa ja enchiladoissa vaan viehättää vuodesta toiseen. Ehkä se on se helppous, ehkä herkullisuus, ehkä molemmat. Meksikolainen ruoka on joka tapauksessa pitänyt pintansa jo monta vuotta ainakin meidän keittiössämme.
Tavalliset tortillat ovat helpoin ja nopein vaihtoehto silloin, kun ruuanlaitto ei jaksaisi kiinnostaa. Burritoissa taas riittää työnsarkaa hieman enemmän, kun keittelee kastikkeen sekä riisin tai muun viljan. Burrito on myös astetta tuhdimpi ja ruokaisampi vaihtoehto perustortillalle; itse olen ääriäni myöten täynnä jo yhdestä isosta vehnäletusta pyöräytetystä rullasta. Kuva on sysiruma, mutta maku oli sitäkin herkullisempi!
- 400 g luomunaudan jauhelihaa
- 1 sipuli
- 1 pieni punainen paprika
- 1 ps tacomaustetta
- 1 dl vettä
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 prk kikherneitä
- 1 dl kasvislientä
- suolaa, pippuria, chiliä
- 2 dl kvinoaa
- 2 avokadoa
- 1 lime
- 1/2 chili
- 2 tomaattia
- jääsalaattia
- tuoretta korianteria
- raastettua cheddaria
- 5-6 isoa tortillalettua
Ruskista jauheliha. Silppua sipuli ja paprika ja lisää ne pannulle kuullottumaan. Kaada joukkoon tacomaustepussi ja desi vettä. Anna poreilla viitisen minuuttia hämmentäen ja lisää sitten joukkoon tomaattimurska ja -pyre. Sekoita myös valutetut kikherneet joukkoon. Anna hautua noin 20 minuuttia, lisää tarpeen mukaan desi tai pari kasvislientä, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva. Mausta tarpeen mukaan suolalla, pippurilla ja chilillä.
Kypsennä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Laita avokadot kulhoon ja muussaa ne haarukalla. Purista joukkoon limen mehut. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla chilillä ja sekoita.
Lämmitä tortillalettua hetki mikrossa tai uunissa ja laita lettu sitten folion päälle. Aseta tortillaletun keskelle kvinoaa, jauheliha-kikhernekastiketta, guacamolea, jääsalaattia, tomaattia, jalopenoa ja juustoraastetta. Revi päälle myös tuoretta korianteria. Käännä ensin sivureunoja sisäänpäin muutaman sentin verran ja rullaa lettu sitten folion avulla tiiviille rullalle alhaalta yläreunoihin asti. Halkaise rulla veitsellä kahtia.