Villiyrttien, kuten nokkosen, sesonkiaika alkaa olla käsillä. Poimi kevään superterveelliset ja ilmaiset villivihannekset talteen ja hyödynnä niitä ruuanlaitossa!
Kenelläpä ei olisi lapsuusmuistoja nokkosen polttamista käsistä ja jaloista, jotka olivat jokakesäinen vitsaus ja vääjäämätön seuraus ulkona telmimisestä. Viheliäinen nokkonen taipuu kuitenkin ryöppäyksen myötä maukkaaksi hyöty-yrtiksi, jota voi käyttää pinaatin tapaan esimerkiksi letuissa, keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa ja pastoissa. Nokkonen on todellinen ravintoaineiden tehopakkaus, joka sisältää runsaasti mm. c-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Ei muuta kuin hanskat käteen ja nokka rohkeasti kohti nokkospuskaa!
Nokkosletut
- 100 g nokkosta
- 2 munaa
- 5 dl maitoa
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl öljyä
- suolaa ja pippuria
Laita nokkoset kattilaan ja kaada vettä päälle. Keitä nokkosia viisi minuuttia ja valuta ja puristele ylimääräinen neste pois. Silppua nokkoset pieniksi esim. saksilla. Riko munat kulhoon ja riko niiden rakenne. Sekoita joukkoon puolet maidosta, vehnäjauhot sekä nokkoset. Sekoita ja lisää loput maidot, öljy ja mausteet. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista letut lettupannulla rasvassa molemmin puolin.
Savulohimousse
- 300 g savulohta
- 200 g ranskankermaa
- 2 kevätsipulia
- 1 rkl sitruunanmehua
- suolaa ja pippuria
Paloittele savulohi ja silppua kevätsipulit. Sekoita lohi, ranskankerma ja kevätsipulit keskenään. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla.
Raejuusto-munatahna
- 2 keitettyä kananmunaa
- 200 g raejuustoa
- suolaa ja pippuria
Keitä kananmunat. Riko keitetyt munat haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon raejuusto ja mausta.