Menin ja korkkasin yhdellä iskulla sekä parsa- että varhaispottukauden! Yleensä pyrin kiltisti odottamaan kotimaisten uusien perunoiden rantautumista kauppoihin, mutta nyt en kertakaikkiaan voinut vastustaa espanjalaisen varhaisperunan kutsuhuutoa – siitäkin huolimatta, että eivät ne koskaan vedä vertoja kotimaisille lajitovereilleen.
Pottuvimmalle on syynsä: vappu tulla jollottaa, eikä vappupiknik toki ole mitään ilman kunnon perunasalaattia. Testasin jo näin etukäteen vähän erilaista pottusalaattiviritelmää, jossa lisäjännitystä haetaan parsasta ja savulohesta. Lopputuloksena oli todellinen herkkulautasellinen kevättä!
- 600 g uusia perunoita
- 300 g vihreää parsaa
- 0,5 dl oliiviöljyä
- ½ sitruuna
- 2 tl dijonsinappia
- 1 tl valkoviinietikkaa
- suolaa ja pippuria
- 2 salottisipulia
- ½ ruukku ruohosipulia
- 2 rkl kapriksia
- 300 g savulohta
Keitä perunat kypsiksi ja kuori ne tarvittaessa. Paloittele parsat muutaman sentin pätkiksi. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja freesaa parsat siinä kunnes ne ovat pehmeitä. Sekoita oliiviöljy, puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori, sinappi, valkoviinietikka, suola ja pippuri keskenään. Yhdistä perunat ja parsat kulhossa ja sekoita oliiviöljyseos joukkoon. Lisää viipaloidut salottisipulit ja silputtu ruohosipuli, kaprikset sekä paloiteltu lohi. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita tarpeen mukaan. Tarjoa lämpimänä tai anna makustua jääkaapissa noin tunnin verran.