Indonesialainen rendang-curry nyhtökaurasta

Nyhtökaura on tuntunut olevan lanseerauksestaan lähtien kiven alla. Ennen viime lauantaita ainoa kosketukseni nyhtikseen oli syyskuussa kauppahallista löydetty ylihinnoiteltu nyhtispaketti. En ole silti jaksanut ryhtyä mihinkään aktiiviseen nyhtisjahtiin, vaan olen luottanut että ne kyllä vielä tielleni joku päivä osuvat. Viime viikonloppuna vihdoinkin lykästi, kun lähikaupassa oli yllättäen laari täynnä nyhtökauraa kaikissa mauissa. Poimin ostoskoriini maltilliset kaksi askia. Seuraavana aamuna samainen laari ammottikin jo tyhjyyttään.

Nyhtislöytöä varten takaraivossa kutkutteli jo valmiiksi reseptikin: Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistun indonesialaisen rendang-curryn ohje. Tässä Hesarin versiossa naudanliha korvataan nyhtökauralla, joka sopiikin asiayhteyteen suorastaan täydellisesti. Maustetahnan tekeminen alusta asti itse saattaa kuulostaa työläältä, mutta tosiasiassa hommaan ei kymmentä minuuttia kauempaa mene. Tämä aromaattinen ja syvän mausteinen curry hurmaa takuuvarmasti!

rendang-curry

Vege-rendang

2–3 annosta
Resepti: Laura Kaapro / Helsingin Sanomat

Maustetahna:

4 pientä salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
3 punaista chiliä
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl sitruunaruohotahnaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl jauhettua kurkumaa
¼ tl mustapippuria

Pataan:

1 tlk (400 g) kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
250 g härkistä tai nyhtökauraa
4 kaffirlimetinlehteä
2 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa

Viimeistelyyn:

1 limetti
tuoretta korianteria

Tarjoiluun:

keitettyä jasmiiniriisiä

Valmista ensin maustetahna. Kuori ja puolita salottisipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta (ja halutessasi siemenet, jos haluat miedon ruuan). Kuori ja raasta inkivääri hienolla terällä. Mittaa kaikki maustetahnan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi. Siirrä tahna (pinnoitettuun) kattilaan tai pataan. Kuumenna liedellä maustetahnaa koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.  Lisää kookosmaito, soijakastike, härkis tai nyhtökaura sekä kaffirlimetinlehdet, fariinisokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ruuan hautua hiljalleen kuplien kannen alla noin 30 minuutin ajan, välillä sekoitellen. Keitä sillä välin jasmiiniriisi. Tarjoa rendang keitetyn jasmiiniriisin kanssa. Purista annosten päälle limettimehua ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s