Poke bowl on havaijilaista alkuperää oleva kulhoruoka, johon tulee marinoitua kalaa, riisiä ja kasviksia. Tämä riisuttua sushia muistuttava ruoka toimii meidän taloudessa myös sushin korvikkeena silloin, kun tekisi mieli sushia, mutta sitä ei jaksa tehdä tai hakea.
Kun oikein laiskottaa, heitän poke bowlin kotiversioon ihan vaan savulohta, keitän riisin, pilkon vihannekset ja tööttään annoksen päälle chilimajoneesia ja soijakastiketta. Viikonloppuna ehti onneksi säätää kalan kanssa vähän enemmän eli marinoida sen. Tähän annokseen piti tulla myös edamamepapuja, mutta ne unohtuivat pakastimeen. Eipä tuo haitannut, kun kulho täyttyi ääriään myöten muistakin komponenteista! Olipa taas hyvää – ja jämäpaloista askarreltiin tietysti makirullia.
(kahdelle)
- 1,5 dl sushiriisiä
- 200 g lohta
- soijakastiketta, limen mehua, chiliä, omenamehua, sokeria
- 1 avokado
- 15 cm pätkä kurkkua
- 6 retiisiä
- wakamea
- kuivattua merilevää
- seesaminsiemeniä
- tuoretta korianteria
- srirachamajoneesia
- teriyaki- tai soijakastiketta
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta riisiviinietikalla. Sekoita soijaa, limen mehua, chiliä, omenamehua ja sokeria keskenään kulhossa. Laita lohiviipaleet kulhoon ja kaada marinadi päälle. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa tunti.
Viipaloi avokado, kurkku ja retiisit. Laita kulhon pohjalle riisiä ja asettele päälle lohta, kurkkua, retiisiä ja wakamea (ja edamamepapuja halutessasi). Ripottele päälle kuivattua merilevää ja seesaminsiemeniä. Tarjoa annos teriyakikastikkeen ja srirachamajoneesin kera.