Toissasyksynä somekansaa villitsi todellinen retroruoka. Sivumaku-blogissa blogattiin peltilihapiirakka Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan tapaan, ja siitä se sitten lähti. Homma lähti niin sanotusti laukalle, ja eipä aikaakaan kun kodissa jos toisessakin mussutettiin iltapalaksi tätä 70-lukulaisuutta hönkivää nostalgiaherkkua.
Itselläni ei ole minkäänlaista suhdetta 70-lukuun, joten nostalgiatrippailusta ei voi kohdallani puhua. Halusin silti selvittää, mistä tässä vauhkoamisessa oikein on kyse – heti puolitoista vuotta hittireseptin kulta-ajan jälkeen. Oma tuotokseni oli tosin kasvisversio Härkiksestä valmistettuna. Piiraan nimeämisessä lainaan törkeästi toisen ruokahitin nimeä, vihistä eli kasvispiirakkaa eli kasvissyöjän lihistä, jonka Hoviruoka lanseerasi menestykkäästi markkinoille viime vuonna. Veikkaanpa, ettei tämä Härkis-versio jää yhtään kakkoseksi lihaiselle toverilleen! Pellillinen piirakkaa meinasi huveta yhden laiskan sunnuntaipäivän aikana parempiin suihin, kun peltivihistä ei vaan pystynyt olemaan närppimättä aina ohi kulkiessaan. Onneksi kuitenkin muutama pala jäi vielä seuraavalle päivälle, sillä piirakka oli vieläkin parempaa yön yli levänneenä.
Peltivihis
(mukailtu Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan kirjasta 400 g – Parhaat jauhelihareseptit)
- 2 pkt voitaikinaa (a 500 g)
- 2 kananmunaa
- 2 dl riisiä
- 4 dl vettä riisin keittämiseen
- 1 tl suolaa
- 2 sipulia
- öljyä paistamiseen
- 1 pkt (250 g) Härkistä
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl valkopippuria
- 1 tl cayennepippuria
- (chilikastiketta, soijaa)
- 1 kananmuna voiteluun
Sulata voitaikina. Keitä kanamunat koviksi. Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja hienonna sipuli ja paista se läpikuultavaksi pannulla öljyssä. Lisää joukkoon Härkis. Kuori kananmunat ja hienonna ne. Sekoita Härkiksen joukkoon riisi ja kananmuna, mausta seos. (tässä vaiheessa seos tuntui turhan kuivalta, joten lisäsin joukkoon hivenen soijakastiketta ja vähän reilummin habanerokastiketta). Kauli taikinat levyiksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinalevylle. Asettele toinen taikinalevy lihapiirakan päälle. Taita ylempi levy hiukan alemman alle. Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ihan jees resepti, ite kokeilisin riisin sijaan kotimaista spelttiä 🙂
LikeLike
Alexander: erinomainen idea, riisin voi tosiaan aivan hyvin korvata jollakin kotimaisella viljalla 🙂
LikeLike