Porkkala eli vegaaninen kylmäsavulohi

Tämän hetken kohkatuin ruokavillitys lienee porkkala eli porkkanasta tehty kylmäsavu”lohi”, jossa porkkanat kypsennetään suolakuoressa ja marinoidaan nestesavussa ja valkoviinietikassa. Lopputuleman pitäisi erehdyttävästi muistuttaa kylmäsavulohta. Niin kreisin kuuloista, että ei tätä voinut mitenkään sivuuttaa. En usko ennen kuin näen, koen ja maistan!

Suomessa porkkala alkoi levitä kulovalkean lailla kun resepti esiteltiin PS Olen vegaani -nimisellä YouTube-kanavalla. Alun perin  idea on peräisin Olives for dinner -ruokablogista. Homman nimi on siis se, että porkkanoita kypsennetään puolisentoista tuntia uunissa merisuolaan hukutettuna, sen jälkeen höylätään porkkanat suikaleiksi ja jätetään päiväksi tai pariksi marinoitumaan nestesavu-valkoviini-öljyseokseen. Idea on oikeastaan nerokkuutta hipova, sillä jos marinadin ainekset löytyvät kotoa, hankintalistalle jäävät porkkanapussi ja merisuolapaketti; yhteishinta noin 1,5 euroa.

Miltä tämä hullunkurisuus sitten maistui? No aika hitsin hyvältä, yllättävän savuiselta! Lohelta tai ylipäätään kalalta ei missään nimessä – porkkanan makeus puskee liikaa läpi, enkä tätä maun puolesta kylmäsavuloheksi erehtyisi luulemaan. Koostumus on sen sijaan kaikessa liukkaudessaan ja lipevyydessään hyvinkin kylmäsavulohimainen, ikään kuin söisi makeahkoa kylmäsavutuotetta. Ruisleivän päälle laitettuna nämä ovat jopa addiktoivia. Puolitoista tuntia oli hieman liian pitkä kypsennysaika meidän kaasu-uunille, sillä porkkanat menivät turhan pehmeiksi ja niitä oli sen vuoksi vaikea höylätä kauniiksi suikaleiksi. Meni vähän silpuksi siis. Mutta ota tästä hyvä ihminen jotakin ihan uutta ja yllättävää joulupöytääsi, vaikket vegaani olisikaan!

kylmsavuporkkana

 • 4 pulleaa porkkanaa
 • 1 pkt karkeaa merisuolaa

marinadi:

 • 2 tl nestemäistä savuaromia
 • 1 tl valkoviinietikkaa
 • 1 rkl oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Pese porkkanat huolellisesti. Peitä uunivuoan pohja karkealla merisuolalla. Lado porkkanat vuokaan ja peitä ne kokonaan suolalla. Kypsennä uunissa 1 h 30 min.

Murra suolakuori ja nouki porkkanat varovasti pois. Anna jäähtyä. Kuori jäähtyneet porkkanat. Se käy helpoiten, kun teet kuoreen veitsellä pitkittäisen viillon ja kuorit porkkanat pyöritellen. Leikkaa porkkanat pitkittäisiksi ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä.

Yhdistä marinadin ainekset keskenään ja sekoita porkkanaviipaleisiin. Anna maustua jääkaapissa suljetussa astiassa 1-2 vuorokautta.

Nauti porkkala esimerkiksi saaristolais- tai ruisleivällä tuorejuuston/voin ja tillin kera.

Advertisement

2 thoughts on “Porkkala eli vegaaninen kylmäsavulohi

 1. Meidän porkkalaa kun maistatettiin kahdella sekasyöjällä, niin toinen kommentoi “kylläpä maistuu ihan kuin kalalta!” ja toinen sokkomaistaessa (ei kerrottu etukäteen mikä tuote on kyseessä) arveli ruoan olevan savulohta.

  Tiedä sitten mistä tämä ero johtui, ehkä jopa porkkanaerä voi vaikuttaa yllättävän paljon tai muut pikkuseikat, ja tietysti eri ihmisillä on eritasoinen makuaisti. Mutta tosi hyvää oli 🙂

  Like

 2. Tuulia: Joo, jännä miten reaktiot vaihtelevat! 🙂 Kaikki ovat tähän mennessä tuntuneet tykänneen tästä, mutta kalahuijaus tuntuu menevän toisilla ihan heittämällä läpi, toisilla ei laisinkaan… Tämä minun versio maistui omaan ja kanssamaistajan suuhun ensisijaisesti porkkanalta, joskin aivan uusiin, savuisiin vaatteisiin puettuna. Mainio idea kuitenkin kaikkinensa 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s