Postiluukusta tipahti joitakin viikkoja sitten yllättävänkin mukava reseptilehtinen: Gasumin ruoka- ja keittiöaiheinen Köökki. Lehtisestä jäi mieleen kutkuttelemaan erityisesti lakritsigraavattu lohi, joka meni kokeiluun itsenäisyyspäivänä.
Arkipyhissä parasta on aina se, että keskellä viikkoa saa hyvällä omallatunnolla lukkiutua kotioloihin ja hyöriä kyökissä ajan kanssa. Itsenäisyyspäivän ateria oli tänä vuonna hyvin simppeli ja iisi: ruokahalun herättelemiseen lohi-ruisnappeja, pääruuaksi Igorin kanaa ja jälkkäriksi leipäjuustoa ja lakkahilloa. Ruisnapeista tuli tosiaan tällä kertaa astetta jännittävämpiä, kun ne vuoratiin aniksella ja lakritsijuurijauheella säväytetyllä graavilohella. Lakritsi maistui näissä mukavasti, muttei mitenkään liian hallitsevasti. Erinomainen lisä esimerkiksi joulupöytään!
Lakritsigraavattu lohi
(Gasumin Köökki-lehti /syksy 2016)
- 700 g lohifileetä
- 1 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 rkl sokeria
- 3/4 tl lakritsijuurijauhetta
- 1 tl anista
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
Nypi lohifileestä mahdolliset ruodot pois. Sekoita keskenään merisuola, sokeri, lakritsijuurijauhe, anis ja mustapippuri. Levitä mausteseos lohifileen pinnalle. Kääräise lohifilee voipaperin ja tuorekelmun sisälle. Nosta jääkaappiin ja anna graavaantua 12 tuntia. Pyyhkäise mausteseos lohen pinnalta pois ja leikkaa lohi ohuiksi nahattomiksi viipaleiksi.
Lohi-ruisnapit
- ruisnappeja
- lakugraavattua lohta
- smetanaa
- tuoretta tilliä