Must leib ja suitsujuust, eli mustaleipä ja savujuusto kuuluvat nykyisin Tallinnan-reissun tuliaisiin siinä missä halpa viinikin. Saaristolaisleipää muistuttava mustaleipä maittaa eritoten kalapäällysteiden kanssa, mutta myös esimerkiksi punajuurta, avokadoa ja lehtikaalia kyydissään!
Nämä tervehenkiset leipäset sopivat niin aamu-, väli- kuin iltapalaksikin. Punajuurihummuskin valmistuu kohtuullisen vaivatta, jos käyttää esikeitettyjä punajuuria. Ja jottei liian terveelliseksi mene, niin ekstrahyvyyttä leipiin saa lisäämällä päälle vielä vuohenjuustoa ja vihreää pestoa!
Punajuurihummus-avokadoleivät
- mustaleipää
- punajuurihummusta (resepti alla)
- avokadoa
- babylehtikaalia, rucolaa tai muuta pientä vihreää
- ruohosipulia
- suolaa ja pippuria myllystä
Punajuurihummus
(Alex Nieminen ja Riikka Sukula: Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä)
- 5 kypsäksi keitettyä punajuurta
- 1 tlk (400 g) kikherneitä huuhdeltuna ja valutettuna
- 1 sitruunan mehu
- ½ dl oliiviöljyä
- 4 rkl tahinia
- 1 tl juustokuminaa
- suolaa