Speltti on peräti tuhansia vuosia vanha alkuvilja, mutta omaan ruokapöytääni se on löytänyt tiensä vasta herran vuonna 2016. Onneksi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan!
Tämän ruuan hahmottelin päässäni matkalla töistä kotiin, ja olen salaa vähän ylpeä, että hätäisen pohdinnan lopputuotoksena oli kerrassaan herkullinen arkiruoka. Munakoisoa, tofua, spelttihelmiä ja pähkinöitä yrteillä maustettuna – erittäin toimivaa, tervehenkistäkin, tiistairuokaa.
(3-4 annosta)
- 2 dl spelttihelmiä
- 1 munakoiso
- 300 g kylmäsavutofua
- 1 pienehkö punasipuli
- 1 pieni chili
- 2 valkosipulinkynsi
- kourallinen cashewpähkinöitä
- kourallinen auringonkukansiemeniä tai pinjansiemeniä
- 5 aurinkokuivattua tomaattia
- 1 granaattiomenan siemenet
- 1/2 sitruuna
- 1/2 rs tuoretta babypinaattia
- 1/2 ruukku tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
- suolaa, pippuria, kuivattua minttua, chilirouhetta
Kypsennä spelttihelmet kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele munakoiso ja tofu. Silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Laita munakoisokuutiot öljyttyyn uunivuokaan ja pirskota päälle oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja chilirouhetta. Paahda 225-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Lisää paistamisen loppuvaiheessa vuokaan myös pähkinät ja siemenet ja anna paahtua vielä viitisen minuuttia.
Kuumenna loraus öljyä paistinpannulla ja freesaa sipulit ja chilit siinä. Lisää tofukuutiot ja paista käännellen vielä pari minuuttia. Kaada pannulle keitetty speltti, munakoisot, silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä granaattiomenan siemenet. Sekoita. Tiristä joukkoon myös puolikkaan sitruunan mehu ja lisää myös silputtu pinaatti ja korianteri/persilja. Mausta suolalla, pippurilla, mintulla ja tarpeen mukan chilirouheella. Tarkista maku.