Karitsanlihapullat, sitruunacouscous ja tulinen tomaattikastike

Tuttavan kautta tarjoutui mahdollisuus saada luomukaritsaa suoraan tuottajalta melko sopuhintaan. Siihen tartuttiin, ja kilon satsi karitsanjauhelihaa ehti köllötellä pakastimessa ja kutkutella mielessä muutaman viikon. Tämä kiireetön ja aurinkoinen sunnuntai oli erinomaisen sopiva päivä lihapullien pyöritykseen ja pieneen Lähi-itä -henkiseen ruokatrippailuun!

En ole koskaan ollut kovin hyvä lihansyöjä, ja aina viime vuosiin asti myös vähän vieroksunut kaikkea muita kuin lapsuudessa syötyjä jauheliha- ja nakkiruokia. Noloa, tiedetään, mutta sitä se kolmentoista vuoden semivegetarismi teetti. Nämä pullaset olivat silti myös minun mieleeni, vaikka oma lempparikomponenttini tässä setissä olikin tuo tomaattikastike. Maukas ja erittäin toimiva kokonaisuus kaikkinensa!

karitsapullat2

Syyrialaiset lihapullat

(Kuukausiliite nro 528 / maaliskuu 2016, Mazen Al Khadour)

  • 600 g luomukaritsanjauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl garam masalaa

Pilko sipuli pieneksi murskaksi. Sekoita sipulisilppu jauhelihan kanssa. Lisää mausteet. Sekoita huolellisesti ja muotoile massasta palloja. Aseta pallot uunivuokaan ja kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Salsa Harra – Tulinen tomaattikastike

(Joseph Youssef, Katja Nykänen & Robert Seger: Josen Meze)

  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 7-8 tomaattia (korvattiin 500 g:lla tölkkitomaatteja)
  • 2 tlk karkeaa merisuolaa
  • 2 tl chilijauhetta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua valkopippuria
  • 0,5 nippu tuoretta korianteria

Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuullota se kuumassa öljyssä. Lisää pieniksi kuutioidut tomaatit, suola, chili, korianterijauhe ja valkopippuri.  (Mikäli käytät tölkkitomaatteja, valuta tomaatit siivilässä ja pieni tomaatit pannulla paistinlastalla). Anna porista miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi hienonnettu korianteri.

Sitruunacouscous

  • 3 dl täysjyväcouscousia
  • 6 dl kanalientä
  • 1/2 sitruuna
  • 1 tl kurkumaa
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan kanaliemessä. Purista kypsän couscousin joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja raasta puolikkaan sitruunan kuori. Mausta kurkumalla ja silputulla lehtipersiljalla. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s