Noin kahdeksan vuotta sitten iskin hampaani ensi kertaa sushiin. Se ei ollut rakkautta ensi haukkaamalla, mutta parin seuraavan vuoden aikana pääsin hiljakseen sushin makuun. Jossain vaiheessa sushia piti saada pari kertaa viikossa, jossain vaiheessa taas tuli tarvetta varioida perussushia sushisalaatilla, sushiburritolla ja ties millä.
Sushia tekee joka tapauksessa vielä vuosienkin jälkeen tasaisin väliajoin mieli. Äkisti iskevä akuutti sushinhimo on silloin ikävä vaiva, jos sushintekohommiin ei jaksa ryhtyä ja lähimpään sushiravintolaankin on liian pitkä matka. Pientä helpotusta olen tällöin hakenut tekemällä riisittömiä merilevätötteröitä, joiden sisään olen yleensä survonut tonnikalaa ja sekalaisia rehuja. Toimii nopeana iltapalana ja kevyenä lounaana vallan erinomaisesti – ja korvaa ainakin jossain määrin oikeaa sushia.
Tonnikala-merilevätötteröt
- 4 merileväarkkia
- 1 tlk vaaleaa tonnikalaa paloina öljyssä
- 1 rkl majoneesia
- 1 rkl srirachakastiketta
- 1/2 ruukku lehtisalaattia
- 1 avokado
- 10 cm pätkä kurkkua
- seesaminsiemeniä
- soijakastiketta
Sekoita tonnikala, majoneesi ja sriracha keskenään Aseta merileväarkille diagonaalisesti lehtisalaattia, tonnikalamössöä sekä viipaloitua avokadoa ja kurkkua. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kääräise tötterölle ja tarjoa soijakastikkeen kanssa.