Mustaa risottoa ja jättikatkaravunpyrstöjä

Tapahtuipa kerran Balkanin mailla matkatessa niin, että sain eteeni lautasellisen aivan käsittämättömän herkullista risottoa. Se oli mustaa risottoa se: mustekalanmusteella ja -lihalla ryyditetty pala taivasta. Ehdottomasti top-3 ruokakokemuksiani ikinä!

Mustekalan mustettahan saa ainakin Googlen mukaan niinkin läheltä kuin Suomen Stockmannilta, mutta koska se olisi näköjään aivan liian helppoa, minun piti matkustaa ihan Italiaan asti tänä kesänä, jotta vihdoinkin sain aikaiseksi ostaa sitä. Tänään, ikään kuin eräänlaisena kotihimmailuviikonlopun kruuununa, korkkasin tuon purkin. Risottoa varten, tietenkin.

Ihan yhtä hekumallisiin sfääreihin ei tällä tuotoksella ylletty kuin taannoisella reissulla – mustekalan liha olisi ollut omiaan tuomaan ruokaan muhevuutta ja makua. Silti, kyllä tämä näinkin, jättikatkikset kaverinaan, oli vallan hyvää!

blackrisotto3.jpg

(2 annosta)

1 pieni sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
pieni pätkä haluaamasi chiliä
2 dl risottoriisiä
noin 5 dl kasvislientä
1/2 sitruunan mehut
0,5 tl mustekalan mustetta
nokare voita
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
sitruunalohkoja tarjoiluun

200 g jättikatkaravunpystöjä
oliiviöljyä
chiliä
valkosipulia

Hienonna sipulit, chili ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit ja chili siinä. Kumoa kattilaan riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten joukkoon loraus kasvislientä ja sekoita. Lisää lientä vähän kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja lisää myös mustekalan muste. Lisää lopuksi voi ja silputtu persilja ja sekoita huolellisesti. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria. Tarjoa sitruunalohkojen kanssa.

Sekoita jättikatkaravunpyrstöjen joukkoon oliiviöljyä sekä silputtua chiliä ja valkosipulia. Anna marinoitua tovi. Paista pannulla molemmin puolin.

blackrisotto2.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s