Korealaiset tacot

Pidän monista fuusiokeittiöistä, mutta aivan erityisesti lämpenen aasialaisia ja meksikolaisia makuja yhdistäville eksperimenteille. Ei siis mikään yllätys, että kun pari päivää sitten postiluukusta kolahtanut MeNaiset (5/2014) tarjosi ruokaosiossaan korealaisia tacoja, tiesin saman tien mitä lauantain ruokalista pitäisi sisällään.

Korealaisten tacojen, “k-tacojen” juuret juontavat Los Angelesiin, missä ne syntyivät katuruokana korealaisen ja meksikolaisen keittiön kohdatessa toisensa. Alkuperäiseen versioon tuli täytteeksi bulgogia eli korealaisittain marinoitua lihaa, sekä kimchiä, ja tätä pehmeään tacokuoreen kääräistyä crosskitchen-herkkua myytiin kaupungilla liikkuvasta tacorekasta käsin. Sittemmin ruokailmiö on levittäytynyt muihinkin amerikkalaiskaupunkeihin ja päätynyt myös ravintoloiden ruokalistoille.

Tähän tämänpäiväiseen versioon tuli täytteeksi tofua ja kiinankaali-itusalaattia, ja täytteet lastasin tacoveneelle. Hyvinkin toimiva konsepti!

ktaco5(2).jpg

K-tacot, 4 annosta
(MeNaiset 5/2014)

1/4 kiinankaalia
2 tomaattia
2 kevätsipulinvartta
2 dl mungpavunituja
2 limettiä
1/2 ruukkua korianteria
300 g savutofua
öljyä paistamiseen
12 kpl tacokuoria
4 rkl sipulirouhetta
3/4 dl majoneesia

seesamikastike
4 valkosipulinkynttä
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl vaalea siirappia
1/2 dl tummaa seesamiöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl sriracha-kastiketta

Tee ensin kastike. Kuori valkosipulit ja pyöräytä kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Leikkaa kiinankaali suikaleiksi ja tomaatit kuutioiksi. Hienonna kevätsipulinvarret, huuhdo idut ja sekoita ne kaalin ja tomaattien kanssa yhteen. Leikkaa limetit lohkoiksi. Hienonna korianteri. Jätä ainekset odottamaan tofun paistamisen ajaksi.

Leikkaa tofu kuutioksi. Painele kuutioita talouspaperiin, jotta ne ovat kuivia pannulle mennessään. Kuumenna pannulla runsaasti öljyä ja paista kuutiot siinä rapeiksi. Siirrä kuutiot talouspaperin päälle valumaan.

Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi tacoihin tofukuutioita ja kiinankaalitäytettä. Lisää mausteeksi korianteria, sipulirouhetta ja seesamikastiketta. Lusikoi päälle vielä nokare majoneesia ja purista tacojen mausteeksi mehua limetinlohkoista. Ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä.

ktaco4.jpg

ktaco.jpg

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s