Kuten sanottu, viikonloppuna tuli kokkailtua sellaisella vimmalla, että sillä ruokamäärällä olisi luultavasti ruokkinut pienen kylän. Sunnuntain ratoksi keittelin kattilallisen kasvissosekeittoa, johon haettiin uutta särmää paahdetusta kukkakaalista. Totta puhuen en ole viime aikoina varsinaisesti jaksanut innostua sosekeitoista, mutta kun noita porkkananpätkiä ja muuta jämäkamaa aina vaan nyt vihanneslokeroon jää pyörimään ja jotakin niille on tehtävä… Ei tämäkään tajuntaa räjäyttänyt, mutta toimi silti hyvin sunnuntaisoppana kaiken mukavan puuhastelun ohessa!
(4 annosta)
1 suurehko kukkakaali
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
3 varsisellerin vartta
9 dl kasvislientä
kuivattua timjamia
2 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
tuoretta lehtipersiljaa
Paloittele kukkakaali ja kukinnoiksi ja aseta kukinnot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat vähän kullanruskeaa väriä pintaansa.
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele porkkanat ja sellerit. Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja freesaa sipulit siinä. Lisää porkkanat ja sellerit ja kääntele pari kertaa. Kaada päälle kasvisliemi. Anna kiehahtaa ja lisää paahdetut kukkakaalit kattilaan. Mausta timjamilla ja keitä, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Ota kattila pois liedeltä ja aja keitto sauvasekoittimella sileäksi. Laita kattila takaisin liedelle, kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku ja mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele annokset tuoreella lehtipersiljalla.