Blinisesonki jyllää taas ravintoloissa sellaisella volyymilla, ettei blinimielihaluilta ole voinut välttyä tänäkään vuonna. Ja hyvä niin, sillä blinit ovat aivan mahtavaa sydäntalven syötävää!
Parin mainion ravintolakokemuksen jälkeen päätin laittaa itsekin sormet taikinaan ja harrastaa pientä blini-ilottelua kotonakin. Näitä tuli itse asiassa tehtyä jo monta viikkoa sitten, mutta nyt tuli hoppu mainita pari sanaa blinistä – blinit, kuten monet muutkin venäläiset ruoat, sopivat nimittäin tuhtiutensa vuoksi nimenomaan kylmään vuodenaikaan, minkä vuoksi nämä onkin blogattava nyt eikä kesäkuussa.
Resepti on lainattu suoraan Myllyn Parhaan tattarijauhopussin kyljestä. Päällisiksi oli tarjolla mätiä, smetanaa, punasipuli- ja tillisipulia sekä savulohitahnaa. Jokin tässä hommassa vaan osuu ja uppoaa!
Blinit
Resepti: Myllyn Paras
4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
20 g hiivaa
2½ dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen
Lisäksi:
mätiä (tai savulohta)
sipulisilppua
smetanaa
Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa).
Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.
Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa, myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin.
Savulohitahna
Resepti: Yhteishyvä
200 g lämminsavulohta
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 prk (99 g/ 65 g) pieniä kapriksia
2 – 3 rkl silputtua tilliä
ripaus rouhittua mustapippuria
Hienonna lohi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Se kirjoitetaan “Blini-iloittelua”, häiritsevä kirjoitusvirhe 😉
LikeLike
Oikolukuohjelmani sekä Kotus ja Finnspell kehottavat kyllä käyttämään iitöntä muotoa, enkä näköjään muutenkaan saa enää otsikkoa muutettua… joten joudumme nyt pitäytymään ilottelussa. Koeta kestää. 😉
LikeLike