Linssi-kaalikääryleet Lähi-idän tyyliin

Tiesittekö, että kaalikääryleet ovat alun perin arabialainen ruokalaji? Minä en tiennyt vielä pari päivää sitten. Etsiessäni kaalikääryleiden reseptiä tällainen kummallisuus osui kuitenkin silmään. Siitä se ajatus sitten lähti ja eipä aikaakaan, kun huomasin googlettelevani sellaisia sanoja kuin Arabian cabbage rolls ja Middle Eastern cabbage rolls.

Toisin sanoen perinteisten kaalikääryleiden tekeminen lähti aivan uusille urille, kun ymmärsin, mitä kaikkea sinne kaalinlehtien sisään oikein voikaan laittaa. Ruuanlaiton pohjana käytin tätä Lähi-itä-henkisten kaalikääryleiden reseptiä, mistä otin osviittaa makuihin ja mausteisiin. Toteutin kääryleet kuitenkin hieman eri tavalla ja korvasin myös lampaanjauhelihan linsseillä. Ja nyt kun tälle rajojenrikkomislinjalle lähdettiin, niin kypsenninpä vielä kaalinlehdet – hui kauhistus sentään – mikrossa! Tämä siksi, että taloudestamme ei kertakaikkisesti löydy tarpeeksi isoa kattilaa, jossa kokonaisen kaalinpään keittäminen olisi ylipäätään mahdollista. (mistä tulikin mieleeni, että minikokoisille kaalinpäille olisi olemassa markkinarako!)

Sekoitellessani käärylemassaan juustokuminaa ja rusinoita tuli kieltämättä vähän rikollinen olo: mitä mummokin tästä sanoisi ja saako näin edes tehdä? Ne perinteiset suomalaistyyliin tehdyt kääryleet ovat nimittäin niin hävyttömän hyviä, että väistämättä tuntee tekevänsä suurta vääryyttä koko hienoa ruokalajia kohtaan. Lopputulos oli kuitenkin erittäin ok! Täyte jäi hieman kuivaksi, mutta muuten nämä olivat mukavan meheviä. Siitäkin huolimatta on kuitenkin todettava, että ehkä edelleen liputtaisin mieluummin suomimummon kuin arabimummon kaalikääryleiden puolesta. 😉

2012-11-08-18-42-linssikaali.jpg

10 kaalinlehteä
2 dl punaisia linssejä
2 dl riisiä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
1/4 tl cayennea
ripaus oreganoa
3 rkl mantelilastuja
1 rkl korintteja tai hienonnettuja rusinoita
1 tlk tomaattimurskaa
6 dl kasvislientä
50 g fetajuustoa
tuoretta persiljaa

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä maustetussa vedessä. Kypsennä myös riisi. Sekä linsseihin että riisiin saa jäädä hieman purutuntumaa, sillä ne kypsyvät uunissa vielä lisää.

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna nokare voita pannulla ja kuullota sipulit ja valkosipulit siinä. Sekoita linssit, riisi, sipuli ja kaikki mausteet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon myös mantelilastut ja korintit/rusinat. Sekoita.

Irrota kaalista varovasti kymmenen lehteä ja leikkaa niistä paksuimmat lehtiruodit pois. Kypsennä kaalinlehdet yksi kerrallaan mikrossa, 600 W teholla noin minuutin ajan per kaalinlehti. Lusikoi jokaiselle lehdelle linssi-riisitäytettä “pötköksi” ja taittele kääryleet tiukalle rullalle. Asettele kääryleet voideltuun uunivuokaan vierivieren.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää joukkoon tomaattimurska. Kaada noin 6-7 dl kasvisliemi-tomaattimurskaseosta uunivuokaan kaalikääryleiden päälle. Kypennä kääryleitä 175-asteisessa uunissa noin 1 h 15 min. – 1h 30 min. Valele kääryleitä tasaisin väliajoin tomaattiliemellä, etteivät ne pääse kuivumaan.

Laita kypsät kääryleet annoslautasille. Valele niiden päälle vuoan pohjalle jäänyt tomaattilientä. Ripottele kääryleiden päälle murusteltua fetajuustoa ja hienonnettua persiljaa.

2012-11-08-18-42-linssikaali2.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s