Tämä syksy on ollut – ainakin blogisisällön perusteella – yhtä keittojen riemujuhlaa.
Ehkä jo ensi viikolla ymmärrän valmistaa ruuaksi jotain muuta, mutta sitä odotellessa: isäni kasvimaasta kaivetut maa-artisokat ja porkkanat hyötykäytössä! Kyytipoikana kaura-piimärieskaa Pirkka-lehdestä bongatulla reseptillä.
Juuressosekeitto
1 sipuli
500 g maa-artisokkaa
200 g palsternakkaa
4 porkkanaa
3 perunaa
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
ruohosipulia, persiljaa
mustapippuria
Kuori ja lohko sipuli, maa-artisokat, palsternakka, porkkanat ja perunat. Keitä juurekset kypsiksi kasviliemikuutioilla maustetussa vedessä. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Siirrä soppa takaisin liedelle, kiehauta ja lisää kerma. Mausta mustapippurilla, persiljalla ja ruohosipulilla.
Kaura-piimärieskat
2 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl piimää
1 kananmunaa
0,5 tl suolaa
2,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kiehauta vesi, lisää kaurahiutaleet ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kaurapuuro on kypsää. Sekoita jäähtyneen kaurapuuron joukkoon piimä, muna ja suola. Sekoita taikinaan nopeasti jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle uunipellille joko yhdeksi isoksi tai kahdeksi pienemmäksi rieskaksi. Leikkaa yksi iso rieska taikinapyörällä kahdeksaan tai pienemmät neljään palaan. Pistele haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä levitteen kanssa.
Tällä paukuttelee todennäköisesti vielä seuraavanki päivän.
LikeLike
Ja todennäköisesti vielä sitäkin seuraavan… 🙂
LikeLike