Pippurimylly: Kalaa baskilaisittain

Pikkuruinen pakastelokeromme on viime aikoina alkanut lähestulkoon natista liitoksistaan tavaranpaljouden vuoksi. Suurimpina tilahirmuina ovat olleet meille lahjoitetut sienet sekä haukifileet, jotka eivät vaan kertakaikkisesti tunnu loppuvan koskaan, vaikka kuinka yrittäisi. Näiden lisäksi olen vieläpä suuremman luokan hamsteri, joka tykkää hamstrata pakkaseen mm. kaiken maailman tarjoustuotteita – lienee sanomattakin selvää, että ahdastahan siellä pakastimen puolella tuppaa olemaan. Niinpä jälleen piti vapauttaa tilaa ja keksiä käyttöä hauelle, ja tällä kertaa jollain muulla tavalla kuin ruisjauhoissa pyöräytettynä ja voissa paistettuna. Repäisin jokin aika sitten MeNaisista talteen aukeamallisen haukireseptejä, joista ensimmäisenä pääsi koeajoon tämä baskilainen resepti.

Hauki ei sinänsä ole mikään lempparikalani (onko nyt kenenkään), mutta ei se toisaalta ole mielestäni ihan kehnon maineensa veroinenkaan. Eettistä mielihyvää puolestaan tuo se, ettei hauki ainakaan ole uhanalainen laji, ja lisäksi kala oli tuttujen pyydystämää. Joka tapauksessa tämä resepti osoittautui erittäinkin mainioksi, ja kalaksi kelpaa varmasti mikä tahansa vaalea kala, kuha tai siika varmastikin kaikkein parhaiten.

(4 annosta)

600 g nahatonta vaaleaa kalaa fileenä
3 rkl pestoa
6 valkosipulinkynttä
2-3 tomaattia
1-2 dl hyvää oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

Sivele pesto haukifileen päälle. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ohuesti. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla tai paistokasarissa keskilämmöllä ja nosta kala kuumaan öljyyn hautumaan. Öljy ei saa olla niin kuumaa, että ainekset alkavat pärskyä. Lisää valkosipulit öljyyn ja tomaattiviipaleet kalan pinnalle. Anna kypsyä, kunnes kala muuttuu kauttaaltaan vaaleaksi. Koristele tuoreella basilikalla.

Me syötiin kala pinaattibulgurin ja vihersalaatin kera.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s