Pippurimylly: Paluu arkeen

Jokaisen ulkomaanmatkan jälkeen mieleni halajaa aina ja poikkeuksetta joitain oikein perinteistä, suomalaista kotiruokaa. Muistan, kun lapsena aina lomareissujen päätteeksi ulvoin äidin tekemän jauhelihakeiton perään, sillä niin perusteellisen kyllästynyt olin ravintolaruokiin jokaikisen lomamatkan jälkeen. Nykyisin mielihaluni ovat ulkomaanmatkojen jälkeen kohdistuneet lähes poikkeuksetta kalakeittoon – sitä on jostain käsittämättömästä syystä aina saatava heti Suomeen päästyä, vaikkei missään kovin eksoottisissa maisemissa olisi ollutkaan. Raahasin Briteistä mukanani melkomoisen kasan ihania keittokirjoja (ne oli niin törkyhalpoja siellä, että nuppi meinasi seota!), ja alkuperäisenä tarkoituksena oli kokeilla jotain jännää uutta reseptiä. Mutta kuinkas kävikään, en kertakaikkiaan päässyt lohikeittofiksaatiostani eroon, ja uusien reseptien testailu jäi tuonnemmaksi. Viimeinen niitti oli se, kun kaupasta vielä löytyi suloisen pieniä (pariisinperunan kokoisia), ruotsalaisia varhaisperunoita.. Niitähän oli saatava, ja sitä lohisoppaa kans! Voin kertoa, että kyllä maittoi 🙂 toisinaan maailmassa ei ole mitään parempaa asiaa kuin ihan tutut, turvalliset arkiruuat.

Koska näitä tavallistakin tavallisempia ruokia ei tule blogattua juuri koskaan, niin tungen nyt tähän samaan postaukseen vielä kalkkunanakkikeitonkin, jota syötiin useampi viikko sitten. Silloin olin puolestaan lopen kyllästynyt ravintolaruokailuun, jonka seurauksena sitten teki taas mieli jotain perushuttua. Olkoon tämä postaus nyt jonkin sortin oodi tavallisille arkiruuille – meikäläinen ainakin fanittaa niitä ihan täysillä, vaikkei se aina saata blogissa näkyäkään!

Lohikeitto
(4 annosta)

8 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
n. 500 g (varhais)perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
400 g lohta
maustepippureita
2 dl ruokakermaa
hieman voita
1 kevätsipuli
tuoretta tilliä

Paloittele perunat, porkkanat, sipuli ja lohi suupalan kokoisiksi paloiksi. Kiehauta vesi ja lisää kalaliemikuutiot joukkoon. Lisää perunat, porkkanat ja sipulit ja keitä ne maustepippureiden kera lähes kypsiksi. Lisää sitten lohi ja keitä, kunnes lohi on kypsynyt. Lisää ruokakerma ja voi joukkoon. Viimeistele keitto silputulla kevätsipulilla sekä runsaalla tillillä.

Kalkkunanakkikeitto
(4 annosta)

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
5 perunaa
2 porkkanaa
300 g keittojuureksia
2 kevätsipulia varsineen
300 g kalkkunanakkeja
maustepippureita
persiljaa

Paloittele perunat, porkkanat ja keittojuurekset. Kiehauta vesi ja murenna kasvisliemikuutiot sekaan. Keitä perunat ja juurekset liemessä kypsiksi maustepippureiden kanssa. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa joukkoon paloitellut nakit. Lisää lopuksi joukkoon silputut kevätsipulit sekä hienonnettua persiljaa.

2 thoughts on “Pippurimylly: Paluu arkeen

  1. Heippa Hanne! Kala-tägi on ihan tarkoituksella, koska tässä postauksessa on sekä lohi- että nakkikeiton ohje 🙂 Vääriä tägejä on kyllä noin muutoin liikenteessä, kun olen aina liukuhihnatyönä ja silmät ristissä kopsannut postauksia vanhasta blogista uuteen.. Kun urakka on valmis, täytyy tarkistaa kaikki vielä huolella 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s